Personel için koruyucu ekipmanlarla ilgili Avrupa Direktiflerinde, ekipman ve kullanıcılarının uyması gereken kurallar belirtilmektedir.
Bu standartlar, bu kurallara uygun teknik şartnameler hazırlamak için kullanılmaktadır.
89/656/EEC Direktifinde (kullanım) işverenlerin çalışanlarının kullanımı için sağlamaları gereken Kişisel Koruyucu Ekipmanlar belirtilmektedir.
89/868/EEC Direktifinde Avrupa Birliği ülkelerinde koruyucu eldivenlerin pazarlanmasıyla ilgili temel kurallar verilmektedir.
Kategori 1: İmalatçı firma, ürünlerinin bu Direktifin temel kurallarına uygun olmasından sorumludur.
Kategori 2: Onaylanmış kuruluştan alınan uygunluk belgesi.
Kategori 3: Onaylanmış kuruluşun imalatçının tesislerinde düzenli üretim denetimleri ve uygunluk belgesi.
1935/2004 sayılı Avrupa yönetmeliği gıda maddeleri ile temas etmesi amaçlanan maddeler ile ilgilidir. Bu yönetmelik bazı tanımlar yapmakta ve özetler sunmaktadır, ancak aynı zamanda üye ülkeler tarafından daha özel önlemlerin alınabileceğini belirtmektedir. Bu aşamalar ulusal aşamalar ile tamamlanabilir.
Genel şartları tanımlamaktadır…
“Bu ilke gıda maddeleri ile direkt veya dolaylı olarak temas etmesi amaçlanan herhangi bir maddenin insan sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde yeterli miktardaki maddelerin gıda maddesine aktarılmasını veya gıda maddesinin yapısında kabul edilemeyecek bir değişim meydana gelmesini ya da gıda maddesinin organoleptik özelliklerinde bir bozulma oluşmasını önleyecek derecede etkisiz olması gerektiğidir”.
… özel önlemlerin alınabileceği malzemeleri tanımlamaktadır:
Etiketleme şartlarını özetlemektedir: sembol “Bardak & Çatal“ ve/veya gıda ile temas notu. Maddelerin etiketleri hiçbir şart altında kullanıcıya veya hazırlayana yanlış bilgi vermeyecektir.
Zorunlu üçüncü şahıs kontrolleri olmadan yapılan testlere dayalı olarak imalatçı tarafından belirlenmiştir. Bu husus AET sertifikası tanzim edildiğinde kontrol edilmez (Onay işlemi sonunda alınan sertifika).
Dolayısıyla bu görüntünün yorumu ile ilgili olarak büyük özen gösterilmelidir.
Temel ilkeleri belirler ve gıda maddesi tipine bağlı olarak malzemelerin kirliliğinin kontrolü için kullanılan uyarıcıları tanımlar.
Tarımsal gıda maddeleri üreticisinin sorumluluğu: tek başlarına ürünlerinin sağlık kalitesinden kanunen sorumludurlar.
Son derece özel hukuki testler: yerel listede eldivenin tüm komponentleri öncelikli olarak gösterilmelidir.
Eldiven sonra işlenen gıda maddesi tipine bağlı olarak genel ve özel kirlilik itibariyle test edilmelidir.
ÖNEMLİ: Bir eldiven belli gıda maddelerinin işlenmesi için onaylanabilir, ancak diğerleri için onaylanmayabilir.
Eldivenler ile ilgili gıda maddesi beyanları yönetmeliklere tabidir: Bir etiketin sadece sembol “Bardak & Çatal“ ile etiketlenmesi için tüm gıda maddeleri ile ilgili testleri geçmiş olması gerekir.
Bu sembol ile birlikte her zaman kullanıma ilişkin sınırlamalar da verilebilir.
ÖNEMLİ NOT: Hiçbir kanun tarımsal gıda üreticilerini sadece bu sembole “Bardak & Çatal“ sahip eldiven kullanmaları için zorlayamaz, ancak herhangi bir ürün kirlenmesi riskinden kaçınmak için işlenen gıda maddesine uygun standart testlerden geçmiş eldivenler kullanmalıdırlar.
Uluslararası kanun ve standartlar ile birlikte (ISO 22000) Fransız, Alman ve İtalyan satış ve dağıtım federasyonları her şeyin ötesinde gıda güvenliğine uygulanan bir onay kategorisi geliştirmişlerdir: IFS (Uluslararası özellikler standardı).
IFS 6’nın (6. ve cari versiyon) amacı fiili çalışma şartlarını dikkate alarak üretimleri sırasında herhangi bir kirlilik olmadığının sağlanmasında üreticilere yardımcı olmaktır.
BRC (İngiliz Perakende Konsorsiyumu) hİngiltere için benzeri bir onay kategorisi geliştirmiştir (Gıda güvenliği global standardı).
IFS ve BRC gıda güvenliğini sürekli olarak iyileştirmek için sık sık revize edilmektedir.
Tedarikçilerini onaylamak için önemli perakende zincirleri tarafından yıllık bir denetim yapılmaktadır (IFS 6 / BRC).
Sembol "Bardak & Çatal" yeteri kadar kesin olmadığı için ve uygulaması harici bağımsız bir teşkilat tarafından kontrol edilmediğinden hem gıda maddeleri hem de çalışma şartları için uygun testler gerekmektedir.